Mitä luteet ovat? 

 

Luteet eli lutikat ovat hyönteisiä. Alun perin ne ovat olleet lepakon loisia, mutta ajan saatossa niistä on tullut myös ihmisten ja lemmikkieläinten riesa. Lude tarvitsee verta ravinnokseen, joten se lähtee öisin liikkeelle imemään veriannoksen. Luteet eivät Suomessa onneksi levitä tauteja, mutta sen puremat aiheuttavat kutinaa ja ihoärsytystä.

Luteen tuntomerkkejä:

Aikuinen lude on kooltaan noin 5,5 milliä. Kun se on aterioinut, se on hieman pidempi, jopa 8 millin pituinen. Väriltään aikuinen lude on ruskea, sen nuoremmat kehitysasteet ovat vaaleamman ruskeita. Jos luteet ovat olleet kauan ilman ravintoa, ne muuttuvat vaaleammiksi. Muodoltaan luteet ovat leveitä ja litteitä. Toukat muistuttavat aikuista, mutta ovat pieniä ja vaaleita. Luteet tarvitsevat verta viikon välein, jotta ne voivat muuttaa muotoaan ja munia lisää luteita. Yksi naaraslude tekee 3-4 munaa päivässä ja elämänsä aikana 200-500. Ludekanta kasvaa siis erittäin nopeasti esimerkiksi asunnossa.

Mistä luteet ovat peräisin?

Luteet tulivat Suomeen aluksi 1800-luvun alussa ja niistä päästiin eroon 1950-luvulla. Tämän jälkeen ne ovat kuitenkin alkaneet jälleen lisääntyä ja viime vuosina ludeongelma on kasvanut vain entisestään. Yksi syy tähän on matkustuksen lisääntyminen, jolloin luteita kulkeutuu eksoottisista matkakohteista ympäri maailman. Luteiden vastustuskyky erilaisille torjunta-aineille on myös kasvanut, joten niistä ei monissa matkakohteissa pääse enää eroon entisillä tavoin. Myös kaikkein tehokkaimmat myrkytysaineet ovat nykyisin kiellettyjä.